Kategorier
Cykeltrainer Cykeltrainer mountainbike

Cykeltrainer för mountainbike

Går det att träna på en cykeltrainer med en MTB?

-Ja det går utmärkt om trainern är kompatibel med mountainbikens typ av raminfästning för baknavet. Det är också bra om mountainbiken har ett slätt bakdäck istället för ett typiskt grövre mönstrat terrängdäck.

Att cykla mountainbike inomhus på en cykeltrainer är ett utmärkt sätt att hålla igång träningen under vinterhalvåret. Generellt kan man säga att det är smidigare att sätta upp en racercykel för inomhusträning än en MTB. Det finns några områden där en mountain bike skiljer sig från en racer cykel när man cyklar inomhus. En MTB har många fler standarder för det bakre navets bredd och hur bakhjulet sätts fast – det gör att inte alla cykeltrainers passar alla mountain bikes. En MTB har också kraftiga däck med rejäla mönster som inte alls är lämpliga en cykeltrainer. Har du tankar på att börja cykla på en cykeltrainer kan det dock vara billigare att anpassa en mountain bike som du redan har för inomhusträning än att köpa en ny racer cykel.

Vilka nav tar cykeltrainern

Cykeltrainer med MTB

Mountain bikes brukade ha ungefär samma axelbredd samt axeltyp för baknavet som racercyklar under en lång tid. Detta betydde att en cykeltrainer som passade en racercykel i stort sett alltid även passade på en MTB.

Det har dock hänt en hel del gällande olika bakaxel standarder för MTB cyklar. Nuförtiden finns den gamla 9 mm x 135 mm bredden för snabbkoppling. Nyare 12 mm x 142 thru axle system, ännu nyare 12 x 148 mm thru axle system (boost) och ännu nyare 12 x 157 mm thru axle (super boost system). Det kommer med stor säkerhet introduceras mer bakaxelbredder för MTB cyklar i framtiden. Vad som är viktigt att tänka på är att kolla upp att den den cykeltrainer man köper passar den bakaxel standard som ens MTB har. Gör det inte det kan det finnas adaptrar som man kan köpa till från tredjeparts tillverkare eller tillverkaren av cykeltrainern.

Även på en direktdriven smart trainer behöver man ha koll på vilka bakaxel typer som stöds och ifall lämplig adapter finns.

Hjulstorlek

Ha i åtanke att mountainbikes kommer i olika hjulstorlekar. 26 tum, 27.5 tum och 29 tum är de vanligaste med tonvikt mot 27.5 samt 29 tum de senaste åren. Detta brukar inte vara ett problem för en cykeltrainer som oftast kan anpassas mellan olika hjulstorlekar. Men om man skall dela en trainer mellan en racer och en MTB kan man behöva anpassa trainern så att motståndet kommer i kontakt med däcket. Det kan vara värt att kolla upp inför köpet hur enkelt det är att justera storleken så den passar de olika hjul storlekarna ifall man ofta behöver anpassa trainern för olika hjulstorlekar.
Här är en av fördelarna med en direktdriven smart trainer i att man monterar cykeln direkt på trainern utan bakdäck, på så sätt behöver man inte justera cykeltrainern mot hjulet.

Smart / direktdriven trainer eller klassisk cykeltrainer för MTB

Vi har en separat sida om smarta direktdrivna cykeltrainers. För en MTB kan det finnas en vits att välja en direktdriven smart trainer istället för en klassisk cykeltrainer eftersom man då slipper skaffa ett till hjul eller att byta till ett slätt trainerdäck när man ska cykla inomhus på cykeltrainern. Det enda man behöver göra är att ta bort bakdäcket och montera cykeln på den direktdrivna trainern. Det kan dock finnas problem med long cage bakväxlar på en direktdriven trainer varför man behöver säkerställa att den smarta trainer man är intresserad av klarar en modern större bakväxel på en mountainbike. Detta är viktigt på nya moderna växelsystem med 12 kuggars kassett och long cage bakväxel. Detta är ett problem som inte man har på en racercykel där man sällan har long cage bakväxlar.

Är man seriös med träning inomhus på cykel är en direktdriven trainer ett mycket bra val och något vi rekommenderar starkt. Ser man inomhusträning mer som ett komplement med viss vintercykling kan vi dock se fördelen med att ha en klassisk cykeltrainer i att man har det som ett mindre komplement.

Trainerdäck för MTB

Att träna på en klassisk cykeltrainer kräver att man skaffar ett speciellt trainerdäck då ett vanligt MTB däck är allt för grovt mönstrat och har för dåligt grepp mot en slät  rulle samt kommer slitas ut jättefort på en trainer. Man kan även skaffa ett helt slätt cykeldäck avsett för asfalt, ha dock i åtanke att ett bakdäck som inte specifikt är avsett användning på en cykeltrainer kan slitas snabbare och inte vara lika effektivt på en trainer. Bättre att skaffa riktiga trainerdäck till din 29 tummare. Läs mer om trainerdäck. Många som tränar inomhus med en MTB skaffar ett extrahjul bara för trainerdäcket så att detta är färdigmonterat. Detta kan vara ett gammalt eller begagnat hjul som man endast använder på trainern. På så sätt slipper man byta däck på ett och samma bakhjul.

Någon kanske undrar om man kan cykla på cykelrullar med en MTB och det kan man, men att göra det kräver att man har släta däck även framme såväl som bak på cykeln.

Svampigare träning på dämpad cykel

Moderna heldämpade eller framdämpade mountainbikes går bra att träna med i en cykeltrainer. Tänk på att du kan behöva pumpa upp dämparna hårt eller ställa in dem i låst läge för att träningen inte ska kännas allt för svampig när man står upp och bryter eller trampar på hårt. Du bör också generellt kolla av med tillverkaren av din cykel ifall garantin täcks av att du tränar på den på en cykeltrainer innan du börjar. Det finns många rykten gällande kolfiberramar på cykeltrainer, det bästa är att kolla upp vad som gäller hos tillverkaren direkt innan man börjar hårda träningspass.

Glöm inte att cykla MTB utomhus på vintern också

Glöm inte att det fungerar utmärkt att cykla även på vintern förutsatt att man har rätt utrustning såsom vinterdäck och rätt klädsel. Att cykla mountainbike på vintern kan förvandla dina vanliga stigar till nya äventyr och är ett utmärkt sätt att varva monotont tränande inomhus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *