Kategorier
Cykelrulle

Cykla på rullar

Bild på cykelträning på cykelroller

Att cykla inomhus på rullar, eller cykelrollers som de också kallas, brukade vara ett vanligt inslag i cykelträningen, speciellt för de som tävlade i cykelsport förr i tiden. Nuförtiden är det ett jättebra sätt att få in lite vardagsmotion i vardagen, samtidigt som det piffar till cykla hemma upplevelsen lite!

Det var fullt de rigueur att som tävlingscyklist ”sitta på rulle” i flera veckor innan vårträningen utomhus började och den nya säsongen kom igång. Dels för att tävlingscyklisten inte skulle tappa känslan för trampet för att träning på rullar påminner mycket om att cykla på riktigt. Att cykla på rullar känns naturligt eftersom cyklisten balanserar på rullen som om hen balanserade på utomhuscykling och hjulen har ett naturligt momentum.

Vad är skillnaden mellan cykelroller och andra cykeltrainers?

Främst är skillnaden mellan att cykla på en cykeltrainer och att cykla på rullar att cykeln inte monteras fast på den klassiska cykelrullen. Istället vilar framhjulet och bakhjulet på rullar som är ihopkopplade med ett snöre, gummiband eller kedja. Trampar man på cykeln så snurrar alltså också framhjulet. Bakhjulets rullar är ihopkopplade med framhjulets rulle. Trampa bör man, för annars kan man inte hålla balansen och då riskerar man att ramla av rollern. Något som är mer riskabelt än vad man kan tro då cykeln utan några som helst problem kan fara in i garageväggen (med cyklisten).

Att cykla på rullar är alltså något svårare än på en traditionell cykeltrainer där man i princip bara kan trampa på utan att behöva hålla balansen. Men det är också detta som gör rollern till ett annorlunda alternativ till den moderna smarta cykeltrainern. Det känns lite läskigt och man måste hålla koncentrationen uppe annars kommer man faktiskt krascha (även om man cyklar inomhus).

Krydda träningen med en rullar

Bild på cykeltrainer som sitter fast i ramen

Även inom ”rullarnas” värld så går utvecklingen framåt och här kan man också hitta alternativ där cykeln delvis sitter fastmonterad. Det finns också sätt att koppla upp vissa moderna versioner till nätet och träna över internet med kompisar. Allting ska vara mätbart och interaktivt nuförtiden.

Det är dock svårt att inte entusiastiskt beskriva den klassiska cykelrollern som ett väldigt charmigt -icke uppkopplat- inslag i cykelträningen. Likt man tar fram sin 50 års jubileums väska med guldförgyllda NOS Campagnolo Super Record komponenter varje julhelg och tänker att ”det var bättre förr”. Likaså finns det tid och plats att ”ligga på rulle” även på 2000-talet. Om inte för att få nya perspektiv och uppskatta utveckling, eller att inse att less is more.

Fördelar och nackdelar med rulle

Fördelar med cykelrullar

  • Tar lite plats, i den mening att man kan stoppa in cykeltrainern under sängen (oftast), eller bakom en dörr.
  • Det är roligt att träna på en cykeltrainer, det gäller att hålla koncentrationen uppe och det känns som på riktigt.
  • Det är ett utmärkt sätt att behålla känslan av cykling när man inte kan cykla utomhus.
  • Det behöver inte kosta så mycket. Det finns många begagnade cykelrollers där ute. Har du en Merckx Professional från 1983 så vet du att du behöver en tidsenligt matchande cykelroller till den.
  • Inte den mest populära cykeltrainern så du bör komma över en billigt på begagnat marknaden.

Nackdelar med cykelrullar

  • Kan vara livsfarlig – seriöst! Öva genom att luta dig mot en vägg  och tänk på att hålla takten och inte cykla av rullen.
  • En cykelroller låter mycket. Använd den inte i en lägenhet, dina grannar kommer tacka dig.
  • Kan effektmässigt inte erbjuda för högt motstånd.
  • Svårare att koppla upp mot nätet och köra Zwift på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *